Binnen de oogheelkunde zijn er, afgezien van aandoeningen aan de lens zoals staar, een aantal andere aandoeningen met grote aantallen patiënten per jaar. Vooral voor oogaandoeningen van de macula (de lichtgevoelige gele vlek in het oog) geldt dat het aantal patiënten jaarlijks toeneemt.
In 2016 zijn er landelijk 120 duizend patiënten, waar dat er in 2013 en 2014 nog resp. 103 duizend en 106 duizend waren. De landelijke kosten bij de oogarts voor deze patiënten zijn in 2016 114 miljoen euro en aan bijzondere medicatie via het ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum komt daar nog 41 miljoen euro bij. Bij macula-aandoeningen wordt het gezichtsvermogen in het midden van het blikveld aangetast.
Groene staar
Voor glaucoom, ook wel groene staar genoemd, een andere grote aandoening qua aantal patiënten, gingen in 2016 226.000 mensen naar een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum. De kosten voor deze patiënten bij de oogarts in dat jaar waren 56 miljoen euro. Bij glaucoom vallen langzamerhand delen van het gezichtsveld uit. Het centrale zicht blijft lang intact. Glaucoom kan het gezichtsvermogen onherstelbaar aantasten. Indien onbehandeld, kan het leiden tot permanente blindheid.
Voor beide genoemde aandoeningen geldt dat de kans op de aandoening toeneemt met het stijgen van de leeftijd. We verwachten daarom dat het aantal patiënten door de vergrijzing blijft stijgen.
Het AD schreef op 27 maart dat gezond eten het risico op maculadegeneratie halveert.