Waarom een AGB-registratie?
Om de geleverde zorg te declareren heb je een AGB-registratie nodig. In het AGB-register staat alle informatie die nodig is om te declareren bij de zorgverzekeraar. Je hebt ook een AGB-registratie nodig voor het afsluiten van contracten met zorgverzekeraars.
Zorgzoekers en zorgvinders halen informatie op uit het AGB-register. Het is dus belangrijk dat je registratie juist en compleet is. Zo ben je goed vindbaar voor verzekerden en patiënten. Vektis beheert het AGB-register.
Het aanvragen van een AGB-code duurt ongeveer 20 minuten
Houd de volgende informatie bij de hand:
- Naam, telefoonnummer en e-mailadres van de tekenbevoegde van de organisatie waarvoor je werkt. (Het telefoonnummer en e-mailadres van de tekenbevoegde mag niet gelijk zijn aan die van de zorgverlener. Tenzij de zorgverlener ook eigenaar is van de opgegeven onderneming.)
Heb je een BIG-registratie?
- BIG-nummer
Ben je geregistreerd bij een ander kwaliteitsregister of beroepsvereniging?
- Registratienummer / lidmaatschapsnummer beroepsvereniging(en) en/of kwaliteitsregisters
- Bewijs van inschrijving beroepsvereniging en/of kwaliteitsregister (bestand als .jpg, .pdf of .png) met hier op:
- Registratienummer
- Datum aanvang
- Kwalificatie/specialisatie
- Naam zorgverlener
Extra informatie
Voor het aanvragen van een AGB-code heb je soms extra informatie nodig. Hieronder vind je aanvullende informatie die van pas kan komen bij je aanvraag.
Ben je starter in de zorg? Kijk dan vooral even op onze starter in de zorg-pagina. Hier staat alle informatie die jij nodig hebt voordat je aan de slag gaat.
We leggen je uit welke AGB-code(s) je moet aanvragen en waar je op moet letten.
Het Registratie & Controle-document is hét grote naslagwerk voor het AGB-register.
In dit document beschrijven we de gegevens, regels en processen rondom AGB. Zo staat er bijvoorbeeld in welke criteria er zijn voor het hebben van een AGB-registratie.
Nadat jij je AGB-code hebt aangevraagd kan je ook een Mijn Vektis-account aanvragen. Met je Mijn Vektis-account krijg je toegang tot meer Vektis producten.
Via Mijn Vektis kan je onder andere:
- Zelf je AGB-registratie wijzigen
- Vragenlijsten voor de zorgverzekeraar invullen
- Spiegelinformatie van jouw praktijk bekijken
- De UBO van je onderneming doorgeven
Hier vind je meer informatie over Mijn Vektis.
AGB-code voor...
Voor sommige zorgsoorten zijn er extra aandachtspunten waar je op moet letten bij het aanvragen van een AGB-code. Hieronder zie je een overzicht.
Een huisarts heeft in de meeste gevallen een persoonlijke AGB-code nodig om te kunnen declareren. In het AGB-register leggen we een relatie tussen je persoonlijke AGB-code en de AGB-code van de praktijk waar je werkt, als waarnemer/HIDHA/in loondienst en/of eigenaar/maat van bent.
Je leest hier meer informatie over AGB-registraties voor huisartsen
Werk je als ZZP-er in de wijkverpleging en wil je een AGB-code aanvragen voor je onderneming?
Wanneer je een AGB-ondernemingscode aanvraagt voor kwalificatie 4101, ZZP-ers in de wijkverpleging, dien je als eigenaar te beschikken over een KIWA registratie of een NEN HKZ-certificaat. Deze moet worden geregistreerd als erkenning bij je AGB-zorgverlenerscode verzorgende of verpleegkundige niveau 4 of 6.
Je vraagt beide AGB-code's aan met één aanvraagformulier:
Ben je apotheker en wil je een nieuwe AGB-code voor je praktijk aanvragen?
Geef op het aanvraagformulier dan aan dat je een AGB-code voor een onderneming wil. Wij geven dan voor je praktijk een nieuwe AGB-code uit, en geen AGB-code voor een vestiging onder een bestaande onderneming.
Ben je zorgaanbieders en biedt je alleen zorg aan PGB-houders? Dan heb je hiervoor een AGB-code nodig. Er zijn 3 varianten, afhankelijk van je inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
Ik ben binnen PGB werkzaam als wijkverpleegkundige en NIET ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als ZZP-er |
Wanneer je als zorgaanbieders voldoet aan de kwalificatie voor verpleegkundige niveau 4 of 6, dan kunnen PGB-houders een hoger tarief voor je declareren, in vergelijking met andere zorgaanbieders.
Om te bepalen of je als een zorgaanbieder recht hebt op dit hogere tarief, dien je als zorgaanbieder geregistreerd te zijn in het AGB-register. We geven een persoonlijke AGB-code uit met kwalificatie ‘verpleegkundige niveau 4 PGB’ op basis van een BIG-registratie verpleegkundige.
Beschik je daarnaast over een HBO Bachelor Verpleegkunde Diploma, dan krijg je de kwalificatie ‘verpleegkundige niveau 6 PGB’.
Ik heb een onderneming met KvK-inschrijving en kom niet in aanmerking voor een individuele AGB-registratie als wijkverpleegkundige. Maar ik verleen wel zorg aan PGB-houders. |
Heb je als zorgaanbieder een inschrijving in het handelsregister met de juiste SBI-codering zonder individuele AGB registratie als wijkverpleegkundige, dan kan een PGB-houder voor u een hoger tarief declareren. Om te bepalen of je als een zorgaanbieder recht hebt op dit hogere tarief, dien je u als zorgaanbieder geregistreerd te zijn in het AGB-register.
We geven deze AGB-code alleen uit op basis van een KvK-inschrijving met een SBI code beginnende met:
- 86 (gezondheidszorg)
- 87 (verpleging, verzorging en begeleiding met overnachting)
- 88 (Maatschappelijke dienstverlening zonder overnachting)
Ik ben als wijkverpleegkundige werkzaam als ZZP'-er of in loondienst en ik beschik over een AGB-code. Ik ga zorg bieden aan PGB-houders. |
Vraag dan onder je bestaande AGB-code een extra kwalificatie ‘verpleegkundige niveau 4 PGB’ of ‘verpleegkundige niveau 6 PGB’ aan.
Mail je verzoek hiervoor naar: aanvraag@agbcode.nl. Geef in je e-mail aan welke kwalificatie je wilt toevoegen, wat je AGB-code en BIG-nummer is. Stuur, als je die hebt, een kopie van je HBO Bachelor Verpleegkunde Diploma mee.
Let op:
Voor het formele tarief komen alleen zorgverleners in aanmerking die
A. beschikken over een AGB-code uit een van de zorgsoorten:
- 41 ZZP’ers in de wijkverpleging / Zvw-pgb aanbieders
- 42 verzorgingshuizen
- 75 thuiszorginstellingen
- 91 verpleegkundigen
- 98 declaranten/servicebureaus/zorgverzekeraars
B. zelfstandig of namens de onder A. bedoelde instelling werkzaam zijn als wijkverpleegkundig specialist, wijkverpleegkundige, verpleegkundige met diploma MBO-verpleegkunde of een verzorgende 3IG of verzorgende niveau 3 is en aantoonbaar voldoen aan de kwaliteitseisen op het gebied van werkervaring en deskundigheid.
Een bloed- of aanverwante in de 1e of 2e graad of een echtgenoot, geregistreerd partner of levensgezel van de PGB- houder komen nooit in aanmerking voor het formele tarief.
Geef op het aanvraagformulier aan dat je een AGB-code voor een onderneming wil. Wij geven dan voor je onderneming een nieuwe AGB-code uit, en geen AGB-code voor een vestiging onder een bestaande onderneming.
Voor een onderneming in de Wlz (Wet langdurigezorg) moet je een extra AGB-code aanvragen wanneer het zorgkantoor in een andere regio zorg levert. Je vraagt dus per zorgkantoorregio een AGB-code aan. Alleen het zorgkantoor mag dit formulier invullen.
Je vindt hier het formulier waarmee je deze extra AGB-code kunt aanvragen.
Alleen medische pedicures worden vergoed door de zorgverzekeraars, daarom kun je alleen een AGB-code aanvragen voor medische pedicure. Om deze aan te vragen moet je een van deze erkenningen hebben:
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij het aanvragen van je AGB-code? Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen over AGB. Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op via het contactformulier. Je krijgt dan binnen 5 werkdagen een reactie.