Tijdens de feestdagen hebben we aangepaste openingstijden. Lees meer

Bij elke registratie hoort een eigen unieke AGB-code. In alle administratieve processen binnen het zorgveld wordt deze AGB-code gebruikt als identificerende sleutel. Dat maakt het AGB-register hét identificerende bronregister in de zorg. Vektis beheert het AGB-register. 

In het AGB-register staat alle noodzakelijke (zorg)informatie om declareren en het afsluiten van contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders mogelijk te kunnen maken. Ook is de informatie uit het AGB-register de basis voor zorgzoekers en zorgvinders voor verzekerden en patiënten. Het is dus belangrijk dat je registratie juist en volledig is. 

Welke situatie is op mij van toepassing? Welke situatie is op mij van toepassing?

Ik ben starter in de zorg en ga werken bij een onderneming 

Je hebt een persoonlijke AGB-code nodig om de door jou geleverde zorg te kunnen declareren. Vraag je persoonlijke AGB-code aan via vektis.nl. Je kunt de AGB-code alleen aanvragen als je in het bezit bent van een geldige BIG-registratie en/of een registratie bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister. Hier lees je meer over het BIG. Bij het aanvragen van een AGB-code geven we precies aan welke informatie nodig is in jouw situatie.

Bied je alleen zorg aan PGB-houders? Kijk dan eerst op hier voor meer informatie. 


Ik ben starter in de zorg en ga een onderneming openen of overnemen

Je hebt een persoonlijke AGB-code nodig én een AGB-code voor je onderneming. In het AGB-register onderscheiden en koppelen we namelijk zorgverleners, ondernemingen en vestigingen.

  • De zorgverlener is de persoon die bevoegd is de behandelingen uit te voeren.
  • De onderneming is de juridische entiteit waar de zorgverlener werkzaam is.
  • De vestiging is de locatie (bezoekadres) waar de zorg daadwerkelijk wordt verleend. 

Om een AGB-code voor je onderneming aan te vragen heb je altijd een registratie in het Handelsregister van de KvK nodig. Ga hiervoor naar kvk.nl/inschrijven. Indien je meerdere vestigingen hebt, zorg er dan voor dat deze óók geregistreerd staan.

Je vraagt dus een persoonlijke AGB-code aan én een onderneming AGB-code.

Belangrijk: Wet toetreding zorgaanbieders Belangrijk: Wet toetreding zorgaanbieders

Regel vóór je een AGB-code voor een onderneming aanvraagt éérst je meldplicht voor de Wtza (Wet Toetreding Zorgaanbieders) bij het CIBG. Je doet dit via toetredingzorgaanbieders.nl/melden. Het CIBG geeft aan ons door wanneer je voldaan hebt, je hoeft het dus niet aan ons door te geven.

Valt jouw praktijk in 1 van de onderstaande categorieën? Dan moet deze ook voldoen aan de vergunningplicht voor de Wtza (Wet Toetreding Zorgaanbieders). De vergunningplicht geldt voor:

  • zorginstellingen die medische specialistische zorg (doen) verlenen
  • zorginstellingen die met meer dan tien zorgverleners zorg (zoals omschreven in de Zorgverzekeringswet of Wet langdurige zorg) (doen) verlenen. 

Je vraagt een vergunning aan bij het CIBG via toetredingzorgaanbieders.nl/vergunning-aanvragen. Het CIBG geeft aan ons door wanneer je voldaan hebt, je hoeft het dus niet aan ons door te geven. Regel ook je interne toezicht.

Voor het registreren van meldplicht of vergunningplicht is eHerkenning nodig. Om dit te doen heb je minstens versie 2+ nodig, maar het advies is om versie 3 te gebruiken. Zie voor meer informatie over eHerkenning: eherkenning.nl.

Bekijk op deze pagina meer over de Wtza. Vraag pas een AGB-code aan nadat je voldaan hebt aan de meld- en/of vergunningsplicht.

De wet BIG De wet BIG

11 beroepen moeten zich registreren in het BIG-register. Voor hen is een actuele BIG-registratie een vereiste om een AGB-code aan te kunnen vragen: 

  • apothekers
  • artsen
  • fysiotherapeuten
  • gezondheidszorgpsychologen
  • klinisch technoloog
  • orthopedagoog-generalist
  • physician assistants
  • psychotherapeuten
  • tandartsen
  • verpleegkundigen
  • verloskundigen

Ga, voordat je een AGB-code aanvraagt, eerst naar bigregister.nl om een BIG-registratie aan te vragen bij het CIBG.

Zorgverleners die niet onder artikel 3 van de wet BIG vallen moeten geregistreerd zijn in een (kwaliteits)register van een betreffende branche- of beroepsorganisatie. Bij het aanvragen van een AGB-code geven we precies aan wat voor jou van toepassing is. 

Meer weten over AGB? Meer weten over AGB?

Wil je weten in welke processen de AGB-code gebruikt wordt óf meer weten over het AGB-register? Bekijk dan de infographic hieronder.

startersgids_maart_2023.png

AGB-register is unieke bron van informatie AGB-register is unieke bron van informatie

Het AGB-register is een unieke en onmisbare bron van informatie voor de gehele zorgsector. Het wordt in bijna alle zorgprocessen en door alle partijen in de zorg gebruikt. Dus niet alleen bij het declareren.

Dankzij de informatie in het AGB-register beschikken wij over uitgebreide gegevens van zorgaanbieders. De belangrijkste informatie die we vastleggen is de bevoegdheid van de zorgaanbieder: welke zorg kan en mag je leveren en waar? Bijvoorbeeld: fysiotherapeut X heeft de specialisatie kinderfysiotherapie en is werkzaam op locatie Y. De informatie hierover uit het AGB-register vormt de bron voor verschillende zorgzoekers en zorgvinders.

Naast informatie over de bevoegdheden leggen we bijvoorbeeld ook NAW-gegevens vast. Maar ook informatie over inschrijving bij kwaliteits-, beroeps- en andere registers zoals het Handels- en BIG-register. Diverse partijen hebben deze informatie nodig bij allerlei operationele processen in de zorg. Denk aan het sluiten van contracten tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars, of het verwerken van declaraties door zorgverzekeraars. Het is daarom van belang dat je registratie altijd up-to-date is.

VECOZO is het portaal waar gebruik kan worden gemaakt van verschillende digitale diensten, zoals onder andere de Controle op Verzekeringsgegevens, declareren en het Zorginkoopportaal. VECOZO is hierbij het schakelpunt tussen zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten en andere ketenpartijen. Voor deze diensten maak je gebruik van een VECOZO-certificaat, UZI-pas of E-herkenning. Om als zorgaanbieder toegang tot het VECOZO-portaal te kunnen krijgen heb je een AGB-code nodig.

UBO’s (Ultimate Beneficial Owners, oftewel uiteindelijk belanghebbenden) zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van, of zeggenschap hebben over, een organisatie (zie voor meer informatie: kvk.nl/ubo). Bij eenmanszaken hoeft er geen UBO geregistreerd te worden en als jouw organisatie niet valt onder de andere rechtsvormen waarvoor de UBO’s moeten worden geregistreerd in het UBO-register, dient de UBO apart bij Vektis te worden aangeleverd. Je leest op vektis.nl/ubo meer over het registreren van de UBO’s.

Voor 31 december 2023 moet een grote groep zorgaanbieders, ten gevolge van de Wtza, haar intern toezicht, bestaande uit drie personen, geregeld hebben. De Wtza stelt ook eisen aan de kwaliteit van het intern toezicht. De Nederlandse vereniging van toezichthouders in zorg en welzijn (NVTZ) heeft voor zorgaanbieders, die nog geen compleet intern toezicht hebben of waar het intern toezicht nog niet aan alle eisen van de Wtza voldoet, een ondersteuningsprogramma ontwikkeld. Uitgebreide informatie over dit deels gesubsidieerde ondersteuningsprogramma lees je hier

De overheid heeft in de Wkkgz vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt en wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg. Zo zegt de wet dat je bijvoorbeeld aangesloten moet zijn bij een geschillencommissie, dat je een kwaliteitsregister bijhoudt en dat je overeenkomsten sluit met de medewerkers die voor jou zorg verlenen. De Wkkgz geldt voor alle zorgaanbieders in Nederland. Meer informatie over de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg lees je hier

In sommige gevallen is naast de AGB-registratie extra informatie nodig. Bijvoorbeeld het invullen van aanvullende praktijkinformatie.

Waarvoor kan ik nog meer terecht bij Vektis? Waarvoor kan ik nog meer terecht bij Vektis?

We regelen meer voor je dan alleen de AGB-registratie. We helpen ook bij het digitaal declareren en het efficiënt inrichten van de zorgprocessen. En op basis van de declaratiedata geven we inzichten in de zorg over de hele breedte.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) of de zorgverzekeraar bepaalt wat je op basis van jouw kwalificaties mag declareren. Dit noemen we zorgprestaties. Vektis beheert en publiceert deze prestatiecodes. Je hebt die nodig om de door jou geleverde zorg te kunnen declareren. De prestaties per zorgsoort vind je terug in de prestatiecodelijsten. De NZa, de zorgverzekeraar of jouw branchevereniging weet meer over welke prestatie bij welke geleverde zorg van toepassing is.

Om te kunnen declareren, moet het digitale berichtenverkeer aan bepaalde standaarden voldoen. Dit zorgt ervoor dat alle partijen die bij dit proces betrokken zijn, dezelfde taal spreken. Vektis beheert en publiceert deze declaratiestandaarden.

Als je met jouw administratieve softwarepakket wilt declareren, moet de betreffende declaratiestandaard in het pakket ingebouwd zijn. Dit geldt ook voor de zorgprestaties en andere informatie, zoals de gegevens van de verzekerde en je AGB-informatie. De softwareleverancier weet of dit het geval is. Digitaal declareren kan op 2 manieren. Kijk hiervoor op vektis.nl/standaardisatie.

Voor een aantal zorgsoorten moeten zorgaanbieders jaarlijks aanvullende informatie actualiseren. Ook deze zaken lopen centraal via Vektis en het AGB-register. Het voordeel hiervan is, dat je de informatie maar op 1 plek hoeft door te geven. Ook beschikken alle organisaties in de zorgketen zo over dezelfde informatie.

De (declaratie)data die voortkomen uit de zorgprocessen vormen de brandstof voor de inzichten die we maken. Laat je inspireren door onze integrale zorginzichten. Veel van deze feiten zijn hier openbaar en kosteloos te vinden. 

Samen met de zorgverzekeraars dragen wij op deze manier bij aan de transparantie van de zorg in Nederland.

Maak dan ook gebruik van onze verdiepende inzichten speciaal voor en over deze zorgsoorten. Veelal kosteloos, soms tegen een kleine kostendekkende bijdrage.

Hulp nodig? Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van je AGB-code? Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen over AGB. Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op via het contactformulier. Je krijgt dan binnen 5 werkdagen een reactie.