Diabetes in top 5 chronische aandoeningen 40-plussers

Deel dit bericht via

Uit declaratiedata van Vektis blijkt dat 1 op de 17 Nederlanders diabetes heeft. Dat aantal is de afgelopen jaren flink gegroeid, van ruim 750 duizend in 2008, tot ruim 991 duizend in 2018 [1]. 90% van de mensen met diabetes heeft diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. In de figuur hieronder zie je het aantal mensen met diabetes door de jaren heen.

Diabetes bij 40-plussers

9,3 miljoen Nederlanders zijn ouder dan 40 jaar. 10% van de 40-plussers heeft diabetes. Diabetes staat daarmee op plek 2 in de top 5 van meest voorkomende chronische aandoeningen die 40-plussers krijgen. Hart- en vaatziektes voeren de top 5 van chronische aandoeningen bij 40-plussers aan. Op plek 3 staat kanker, op 4 COPD en op 5 Parkinson/dementie.

We zien dat vrouwen iets vaker een chronische aandoening hebben dan mannen. Diabetes is de uitzondering hierop en komt relatief gezien vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vooral vanaf het 50ste levensjaar stijgt het percentage mannen met diabetes harder dan het percentage vrouwen.

Vaak meerdere chronische aandoeningen naast diabetes

Hoe ouder iemand wordt, des te vaker men met 1 of meerdere chronische aandoening(en) te maken krijgt. Mensen met diabetes hebben dan ook vaak een 2e of 3e chronische aandoening. De combinatie diabetes, hart- en vaatziekten en COPD/astma komt het meest voor onder 40-plussers (120 duizend). Daarna volgt de combinatie diabetes, hart- en vaatziekten en kanker (117 duizend).

[1] In werkelijkheid ligt het aantal diabetespatiënten zelfs nog wat hoger: ruim 1,2 miljoen mensen hebben diabetes volgens het Diabetesfonds. Dat is 1 op de 14 Nederlanders. Vektis heeft niet iedereen in beeld, bijvoorbeeld omdat mensen alleen een dieet volgen en verder geen diabetesmedicatie gebruiken, geen keten-dbc bij de huisarts hebben en niet in het ziekenhuis komen voor hun diabetes.




Wat is diabetes?

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam te weinig van het hormoon insuline aanmaakt of er niet goed genoeg meer op reageert. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel zodat er niet teveel suiker in het bloed zit (hyper) of  juist te weinig (hypo).

Het is niet duidelijk waarom de een diabetes krijgt en de ander niet. We weten niet precies waardoor diabetes ontstaat. Mensen krijgen eerder diabetes type 2 als het in de familie zit. Ook overgewicht en weinig bewegen zijn risicofactoren. Maar lang niet iedereen kan voorkomen dat hij diabetes type 2 krijgt. Er zijn ook mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen.

Diabetes type 1 begint met aanleg voor diabetes type 1, ook zonder diabetes in de familie. Vervolgens raken de cellen die insuline aanmaken uit evenwicht, waardoor het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline maken.

In onderstaande video van het Diabetesfonds legt wetenschapper Diederik Jekel uit van diabetes precies is.

Bron: Diabetesfonds