Opname bij angststoornis in de meeste gevallen niet nodig

Deel dit bericht via

In 2015 werden 1 miljoen mensen behandeld in de geestelijke gezondheidszorg, waarvan 71.000 mensen voor angst zijn behandeld in de gespecialiseerde ggz. De behandeling voor angst vindt in bijna alle gevallen ambulant plaats. In 4% van de gevallen is de angststoornis echter dusdanig dat wel opname nodig is.

Verwachte behandelduur

62% van de behandelingen wordt in binnen 18 sessies afgerond. Bij een wekelijkse sessie duurt het traject dan  maximaal 4 maanden. Dit is in lijn  met de verwachte behandelduur op basis van de zorgstandaard van Netwerk Kwaliteitsontwikkeling in de GGZ en de richtlijnen van NICE (clinical guideline voor angst). Bij 17% van de patiënt is er sprake van meer dan 30 sessies. Gelukkig had tweederde van de mensen na een behandeling bij de diagnose angst in 2015 geen zorg meer nodig in 2016. Eenderde van de mensen wel en de helft van hen kreeg in 2016 een vervolgbehandeling voor angst.

Medicatie

Medicatie is in de meeste gevallen niet nodig bij angst. Het aandeel patiënten dat medicatie gebruikt varieert tussen regio’s van 12 tot 22%. Het medicijngebruik is het hoogst in Zeeland en Gelderland.

Angststoornis in cijfers