Wat kun je met de Gemeentezorgspiegel?

Met de Gemeentezorgspiegel kunnen gebruikers hun zorgbeleid en dienstverlening verbeteren. Gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren kunnen dat ieder voor zich, maar ook samen doen. Deze partijen leveren de data over de zorg waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Daardoor ontstaat het integrale inzicht in de Gemeentezorgspiegel.

Zorgplannen en inkoopbeleid worden ingericht met feitelijke data, direct afkomstig van de bron. Met het integrale inzicht worden lokale trends, zorggebruik en ontwikkelingen over tijd gesignaleerd en vindt afstemming plaats. En de data bevordert samenwerking, want betrokken partijen weten precies over het zorggebruik en zorgkosten in verschillende zorgdomeinen binnen de gemeente.

In deze flyer staat meer informatie over de mogelijkheden van de Gemeentezorgspiegel. Ook organiseren we (online en hybride) bijeenkomsten en nemen we gebruikers en geïnteresseerden mee in de inzichten en mogelijkheden. Zo krijg je een heel duidelijk en aansprekend beeld van wat de Gemeentezorgspiegel voor jou kan betekenen.

Inspiratie vanuit cases (best practices)

Zorggebruik in de gemeente/wijk

Preventie

Ouderen

Geestelijke Gezondheidszorg

Verdeelmodel FKG’s per gemeente/ wijk:

GZS leeg.png

Heb jij als gebruiker van de Gemeentezorgspiegel ook een voorbeeld? Laat het ons weten via Gemeentezorgspiegel@vektis.nl.

Handvatten om aan de slag te gaan

De grootste waarde van de Gemeentezorgspiegel is de toegang tot eenduidige en integrale informatie over zorgkosten en zorggebruik in de gemeente vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet (Jw). Met voordelen van de Gemeentezorgspiegel geven we handvatten om aan de slag te gaan:

  • De Gemeentezorgspiegel bevat een grote hoeveelheid data over verschillende domeinen van zorg op verschillende schaalgroottes.
  • De data in de Gemeentezorgspiegel is actueel door periodieke updates.
  • De Gemeentezorgspiegel is blijvend beschikbaar en geen eenmalige data-uitlevering.
  • De zorgsoorten en categorieën worden altijd gedefinieerd met gebruikers en dat maakt de data goed toepasbaar.
  • Specifieke data over de Wet langdurige zorg en Zorgverzekeringswet zijn direct voor elke gemeente beschikbaar.
  • Aan het gebruik van de Gemeentezorgspiegel zijn geen kosten verbonden.