Soms heb je tijdelijk of voor een lange periode wijkverpleging nodig. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het verzorgen van een wond na een operatie, hulp bij het aan- en uitkleden, huidverzorging en stomazorg. Niet alleen ouderen maken gebruik van wijkverpleging. Ook mensen van middelbare leeftijd en kinderen kunnen wijkverpleging nodig hebben.
Tot 2018 was er een stijgende trend te zien in het aantal mensen dat wijkverpleging ontvangt. Ook de uitgaven aan wijkverpleging stegen. In de jaren 2019 tot en met 2021 stabiliseert het totaal aantal ontvangers en het totaal aantal uren wijkverpleging. De uitgaven aan wijkverpleging nemen zelfs af. Met het oog op de vergrijzing, is het onwaarschijnlijk dat de vraag naar wijkverpleging is afgenomen. Deze trendbreuk wordt waarschijnlijk beïnvloed door het uitstellen of uitblijven van zorg door de corona-pandemie. Mogelijk speelt ook personeelstekort een rol.
In deze factsheet gaat het om daadwerkelijk gedeclareerde wijkverpleging. Deze cijfers brengen dus niet de behoefte aan wijkverpleging in beeld.