Vektis heeft weer nieuwe en geactualiseerde open databestanden over de Zorgverzekeringswet gepubliceerd. De open databestanden bevatten geaggregeerde gegevens van alle verzekerden en zijn beschikbaar op gemeente- en postcodeniveau, ingedeeld naar de eerste 3 cijfers van de postcode. De gegevens zijn geaggregeerd, zodat de privacy gewaarborgd is en informatie nooit herleidbaar is naar individuele personen, zorgverzekeraars en zorginstellingen.
Wat is er nieuw?
Nieuw zijn de bestanden over 2022. De open databestanden op gemeenteniveau zijn ingedeeld op basis van de gemeentelijke indeling 2024. De bestanden over de jaren 2011 tot en met 2021 zijn niet geactualiseerd en dus nog ingedeeld op basis van de gemeentelijk indeling 2023 – voor de bestanden over 2021, op basis van de gemeentelijke indeling 2022 - voor de bestanden over 2020, op basis van de gemeentelijk indeling 2021 - voor de bestanden over 2019 - en de gemeentelijke indeling 2020 - voor de bestanden over 2011 tot en met 2018.
De open databestanden zijn onderverdeeld in de verschillende kostenrubrieken binnen de basisverzekering, zoals medisch specialistische zorg, farmacie, geestelijke gezondheidszorg, huisartsenzorg, hulpmiddelen, mondzorg, paramedische zorg en kraamzorg. Deze kosten zijn uitgesplitst naar geslacht en leeftijd.
Zelf aan de slag met alle zorgkosten Zvw
De data geven inzicht in alle door zorgverzekeraars betaalde zorgkosten binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw) en kunnen van belang zijn voor bijvoorbeeld analisten, onderzoekers of journalisten in de zorg die zelf met de data aan de slag willen. Met de onderstaande voorbeelden geven we een impressie van de inzichten die je uit de open databestanden kunt halen.
Zo kan er gekeken worden naar het verloop van kosten over de jaren tussen 2011 en 2022. Wat betreft kraamzorg is dit bijvoorbeeld interessant wegens de capaciteitsproblemen waar men momenteel mee kampt. Daarnaast kan er gekeken worden naar de impact van veranderingen in de kostenrubrieken. Dit was in 2022 het geval voor GGZ, waarbij het zorgprestatiemodel (ZPM) werd ingezet. Verder kan er onderzoek worden gedaan naar verdelingen van de kosten voor geslacht en leeftijd. Ook kan er inzicht worden verkregen in de verschillen van de kosten tussen gemeentes.
Kant-en-klaar en maatwerk ook mogelijk
De open databestanden zijn afkomstig uit de database van Vektis met daarin alle declaratiedata van de zorg uit de Zvw. Op basis van deze data doen we onderzoek en bieden we inzichten over de zorg. Professionals in de zorg die meer geïnteresseerd zijn in kant-en-klare inzichten of inzichten op maat kunnen uiteraard ook bij ons terecht.