Wij zijn op Goede Vrijdag en 2e Paasdag gesloten en telefonisch niet bereikbaar. Lees meer

Factsheet ernstige psychische aandoeningen (EPA) in het zorgprestatiemodel

Deel dit bericht via

Patiënten met ernstige psychische aandoeningen (EPA) hebben vaak langdurig zorg, begeleiding en ondersteuning vanuit verschillende domeinen nodig. Dat moet goed op elkaar worden afgestemd, vaak vanuit multidisciplinaire of outreachende teams. De zorg die de EPA-groep ontvangt wordt bekostigd door gemeentes, zorgkantoren én zorgverzekeraars. Daarom is het voor deze partijen belangrijk om een beeld te hebben van het aantal EPA-patiënten. 

Vanaf 2022 is er een nieuw model waarmee de ggz binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw) wordt bekostigd: het zorgprestatiemodel (ZPM). De manier waarop het aantal EPA-patiënten werd berekend tot en met 2021 moest daarom vernieuwd worden. Een werkgroep met EPA-experts heeft nagedacht over nieuwe criteria. In deze factsheet staat het aantal mensen dat volgens de nieuwe criteria wordt geteld. Doordat de nieuwe criteria vooral gericht zijn op EPA-patiënten met outreachende zorg binnen het zorgprestatiemodel, worden minder mensen als EPA geteld dan met de oude criteria. Daarom beschrijven we ook de grootste verschillen tussen de criteria die tot en met 2021 en vanaf 2022 zijn gebruikt. Ondertussen wordt gewerkt aan aanvullende criteria om de EPA-populatie vollediger te kunnen beschrijven.  

Nieuwe EPA-afbakeningscriteria merken minder mensen als EPA-patiënt aan

In 2023 tellen we 59 duizend mensen binnen de EPA-groep. In 2022 was het aantal 52 duizend. In de eerste helft van 2022 was het nog niet verplicht om de zorgvraagtypering aan te leveren. We denken dat daardoor het aantal mensen dat in 2022 aan alle criteria voldoet wat lager uitvalt. 

Het aantal mensen dat in 2022 én 2023 als EPA geteld werd is 35 duizend. Dat is 60% van het totaal van 2023.

De EPA-afbakeningscriteria die we hier hanteren geldt met terugwerkende kracht vanaf de invoering van het zorgprestatiemodel in de ggz in 2022. Deze definitie is in 2023 opgesteld door experts aan de gesprekstafel EPA.  

Met de oude criteria werden ruim 200 duizend mensen als EPA werden geteld. Zie verderop in deze factsheet. 

Disclaimer: In verband met verwachte doorontwikkeling van de zorgvraagtypering kunnen de criteria in de toekomst nog wijzigen. Ook gaan we in samenwerking met de experts in de gesprekstafel EPA aanvullende criteria uitwerken met als doel om de EPA-groep vanaf 2022 vollediger in beeld te krijgen.

Zorgvraagtypering en EPA

Het nieuwe zorgprestatiemodel maakt gebruik van zorgvraagtypering. Een zorgvraagtype legt verband tussen de zorgvraag van een patiënt en de verwachte zorg die nodig is. Er zijn 20 verschillende zorgvraagtypen, in 3 hoofdgroepen; 

  • X - Psychische aandoening
  • Y - Psychotische stoornis
  • Z - Cognitieve beperking 

Zie ook deze uitgebreide beschrijving

In de EPA-afbakening worden de lichtere zorgvraagtypen niet meegenomen. Per groep (X, Y en Z) zijn verschillende criteria opgesteld die ook rekening houden met ernst, behandelduur en setting. Die staan hieronder verder beschreven.

Afbakening X - Psychische aandoening

Als basisgroep kijken we naar de mensen met zorgvraagtype 5 (zeer ernstig) tot en met 8 (zeer risicovol). Dit zijn 282 duizend mensen in 2023, nummer [1] in de grafiek. In totaal zijn er 755 duizend mensen binnen de groep X.

Mensen worden als EPA geteld als zij daarbij ook; 

  • [2] behandeld zijn binnen de setting outreachende zorg (46 duizend); 
  • [3] én minimaal 2 jaar ggz hebben gehad (186 duizend);
  • [4] én door zorgverleners van tenminste 2 verschillende beroepsgroepen zijn behandeld (217 duizend);
  • [5] én voldoen aan tenminste 1 van de volgende voorwaarden (214 duizend):
    • [5.1] ze hebben tenminste 10 consulten of groepsconsulten in het betreffende jaar gehad;
    • [5.2] ze zijn een keer opgenomen geweest in de ggz-behandeling;
    • [5.3] er is sprake geweest van verplichte ggz;
    • [5.4] er is sprake geweest van acute ggz;
    • [5.5] er is zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) geweest.

Binnen deze groep zorgvraagtypen 5 tot en met 8 blijven 32 duizend mensen als EPA over [6], oftewel 11,4%.

 

Afbakening Y - Psychotische stoornis

Als basisgroep kijken we naar mensen met alle Y-zorgvraagtypen (10 tot en met 17). Dit zijn 61 duizend mensen in 2023, nummer [1] in de grafiek.

Mensen worden als EPA geteld als zij daarbij ook; 

  • [2] behandeld zijn binnen de setting outreachende zorg (41 duizend);
  • [3] én minimaal 1 jaar ggz hebben gehad (56 duizend);
  • [4] én door tenminste 1 psychiater zijn gezien (47 duizend);
  • [5] én voldoen aan tenminste 1 van de volgende voorwaarden (52 duizend):
    • [5.1] hebben tenminste 10 consulten of groepsconsulten in dit jaar gehad;
    • [5.2] zijn een keer opgenomen geweest in de ggz behandeling;
    • [5.3] er is sprake geweest van verplichte ggz;
    • [5.4] er is sprake geweest van acute ggz;
    • [5.5] er is zorg vanuit de Wlz.

Binnen deze groep blijven 30 duizend mensen als EPA over [6], oftewel 48,7%.

Afbakening Z - Cognitieve beperking

Als basisgroep kijken we naar mensen met Z-zorgvraagtypen 20 en 21 (ernstige cognitieve beperkingen). Dit zijn 4,4 duizend mensen in 2023, nummer [1] in de grafiek. In totaal zijn er 13,5 duizend mensen binnen de groep Z.

Mensen worden als EPA geteld als zij daarbij ook; 

  • [2] behandeld zijn binnen de setting outreachende zorg of multidisciplinaire zorg (2,6 duizend);
  • [3] én minimaal 2 jaar ggz hebben gehad (2,3 duizend);
  • [4] én door zorgverleners van tenminste 2 verschillende beroepsgroepen zijn behandeld (3,4 duizend);
  • [5] én voldoen aan tenminste 1 van de volgende voorwaarden (2,6 duizend):
    • [5.1] hebben tenminste 10 consulten of groepsconsulten in dit jaar gehad;
    • [5.2] zijn een keer opgenomen geweest in de ggz behandeling;
    • [5.3] er is sprake geweest van verplichte ggz;
    • [5.4] er is sprake geweest van acute ggz;
    • [5.5] er is zorg vanuit de Wlz.   

Binnen deze groep blijven 900 mensen als EPA over [6], oftewel 20,5%.

Nieuwe afbakening neemt mensen met langdurig verblijf en EPA-patiënten met weinig zorg veel minder mee

Het aantal mensen dat binnen de nieuwe EPA-afbakening valt is 52 duizend (2022), terwijl de oude afbakening uit kwam op 203 duizend (2021). Waardoor ontstaan de grootste verschillen tussen de twee methodes?

  1. Mensen met lichtere zorg werden in de oude criteria sneller als EPA aangemerkt. Bij 3 jaar achtereenvolgens ggz-zorg te ontvangen, of bij gebruik van bepaalde ggz-gerelateerde medicatie werden mensen al meegeteld als EPA.
  2. Mensen met langdurig verblijf (binnen of buiten de Zvw) werden met de oude criteria wel als EPA geteld, terwijl in de nieuwe criteria (langdurig) verblijf, binnen of buiten de Zvw, op zichzelf niet afdoende is om als EPA meegeteld te worden.  

Download de powerpoint voor de criteria voor beide periodes. 

In welke vignetten daalt het aantal EPA-patiënten het hardst?

In de oude methodiek werden EPA-patiënten ingedeeld in 'vignetten'. Dit werd gedaan op basis van zorggebruik in het jaar waarin ze als EPA zijn aangemerkt. We hebben gekeken hoeveel van de EPA-patiënten in de afbakening van 2021 ook in 2022 als EPA worden aangemerkt en daarbij gekeken naar de verschillen tussen vignetten. 

Van de 203 duizend EPA-patiënten in 2021 vallen 37 duizend ook in de afbakening van 2022. 25 duizend mensen worden in 2022 als EPA gezien, terwijl ze dat in 2021 nog niet waren.  

  • Vignetten 0 (geen GGZ-zorg) en 1 (POH-ggz of basis ggz) zijn gekrompen van 41 naar 2 duizend patiënten.
  • Mensen die alleen WLZ-zorg ontvangen vallen niet onder de nieuwe EPA-afbakening. Daardoor is het aantal mensen in vignet 8 (ZZP-B) gedaald van 5 naar afgerond 0 duizend.
  • De daling is relatief het kleinst bij de ‘zware’ vignetten 9 (zorg met aanleiding bemoeizorg: -33%) en 5 (specialistische ggz met verblijf: -53%).
  • Bij de specialistische ggz zonder verblijf is de daling in absolute zin het grootst: van 137 naar 25 duizend. Het meest bij de lichte zorg (vignet 2: -86%), gevolgd door matige zorg (vignet 3: -82%) en zware zorg (vignet 4: -75%).  

De omschrijving van de vignetten is in het downloadbestand Gegevens EPA factsheet te vinden.

Gemiddeld krijgt een EPA-patiënt in 2023 19,5 duizend euro aan ggz

De zorgkosten binnen de Zvw voor een EPA-patiënt in 1 jaar lopen sterk uiteen. Bij overgang naar de Wlz kan de zorg binnen de Zvw minder dan duizend euro zijn. De hoogste kosten zijn 369 duizend euro. De gemiddelde kosten bedragen 19,5 duizend euro per patiënt in het jaar 2023.

De EPA-patiënten die in dat jaar verblijf hebben gehad hebben gemiddeld hogere zorgkosten (49,5 duizend euro) dan EPA-patiënten zonder verblijf (8,7 duizend euro). 

In de grafiek is af te lezen dat 30,5 van de 43,6 duizend (70%) EPA-patiënten zonder verblijf minder dan 10 duizend euro aan zorgkosten binnen de Zvw hebben. Bij de 15,7 duizend EPA patiënten met verblijf is de spreiding breder. Veel hebben zorgkosten tussen 10 en 70 duizend euro. Maar ook in de groep met kosten boven de 70 duizend euro zitten nog ruim 3,2 duizend EPA-patiënten. 

Meer lezen?

Meer informatie over het ZPM is te vinden op www.zorgprestatiemodel.nl. Daar staat ook deze beschrijving en de handleiding over zorgvraagtypering

De EPA-afbakening die tot en met 2021 werd gebruikt is te vinden in de Factsheet EPA uit 2022Die afbakening is gebaseerd op een artikel over EPA van Ph. Delespaul uit 2013. 

Vragen of suggesties naar aanleiding van deze factsheet? Mail mgf@vektis.nl.

 

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.