Factsheet zorgtrajecten ggz

Deel dit bericht via

Deze factsheet gaat over het aantal zorgtrajecten binnen de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg (geneeskundige ggz). Daarnaast kijken we in deze factsheet naar de lengte van zorgtrajecten en de verschillen tussen zorgtrajecten bij verschillende diagnoses of zorgvraagtypen. 

In deze factsheet kijken we alleen naar zorgtrajecten die gestart zijn na de invoering van het zorgprestatiemodel (ZPM) in 2022. Zorgtrajecten die al voor 2022 waren gestart hebben in het Zorgprestatiemodel een openingsdatum van 1 januari 2022 gekregen, en zijn in deze analyse niet meegenomen. 

Wat is een zorgtraject?

Binnen een zorgtraject wordt alle zorg binnen de ggz van een zorgaanbieder voor een patiënt gegroepeerd.

Het zorgtraject begint op de dag van de 1ste prestatie (bijvoorbeeld een consult). Een zorgtraject eindigt zodra de zorgverlener en/of patiënt de behandeling afsluiten (binnen de Zvw). Wanneer een patiënt binnen een jaar weer zorg krijgt, dan wordt het traject heropend. Een zorgtraject wordt niet meer opnieuw geopend als de laatst geleverde prestatie langer dan 1 jaar geleden is.

Er staat maximaal één zorgtraject (met bijbehorend zorgtrajectnummer) per patiënt tegelijk open per zorgaanbieder. Een patiënt kan wel bij meerdere zorgaanbieders een zorgtraject (met eigen nummer) open hebben staan.

 

Hoeveel zorgtrajecten zijn er?

Er zijn 611 duizend trajecten geopend in 2022, voor 515 duizend mensen. In 2023 zijn de aantallen iets lager: 582 duizend trajecten voor 497 duizend mensen.

Het aantal mensen in de geneeskundige ggz in 2022 was 904 duizend. Iets meer dan de helft daarvan heeft dus een nieuw zorgtraject in 2022.

Van ieder zorgtraject is de lengte bepaald: het aantal kalenderdagen tussen de start van het zorgtraject en de laatst geleverde prestatie. In de grafiek is de spreiding van de zorgtrajectlengtes weergegeven. Details zijn zichtbaar als je met de muis op de grafiek gaat, en in de Excel met downloadbare cijfers.

75% van alle zorgtrajecten, die in 2022 zijn geopend, zijn binnen iets minder dan 14 maanden beëindigd. De mediaan ligt op ruim 6 maanden, het gemiddelde op ruim 9 maanden. Dat geeft aan dat de verdeling scheef is. De maximale lengte van de zorgtrajecten is ruim drie jaar. Deze trajecten zijn vlak na de invoering van het ZPM in 2022 gestart en lopen door tot en met nu.

Aan ieder zorgtraject is de eerst bekende zorgvraagtype gekoppeld. Daardoor kunnen we ook kijken naar de spreiding van de lengte van zorgtrajecten per eerste zorgvraagtype.  

X - Psychische aandoeningen (ZT01-ZT08)

Bij de lichte zorgvraagtypen 1 en 2 is 75% van de trajecten korter dan 1 jaar. De zwaardere typen 5 tot en met 8 kennen ook langere trajecten.

Y - Psychotische stoornis (ZT10 -ZT17)

Hier zijn gemiddeld de langste trajecten. De 25% langste trajecten duren langer dan 2 jaar. Bij een aantal zorgvraagtypen zijn er ook relatief veel korte trajecten. Bij ZT16 (chronisch, instabiel en ernstig middelenmisbruik) is een kwart van de trajecten korter dan een maand.

Z - Cognitieve beperking (ZT18 - ZT21)

Gemiddeld ligt de lengte op 7 tot 9 maanden. 75% van de trajecten is korter dan 14 maanden (langste bij ZT18 - licht cognitieve beperking). 

Lees ook: beschrijving van de zorgvraagtypen

Meer lezen?

Meer informatie over het ZPM is te vinden op www.zorgprestatiemodel.nl.  Daar staat ook deze beschrijving en handleiding over zorgvraagtypering.

 

Vragen of suggesties naar aanleiding van deze factsheet? Mail mgf@vektis.nl.

 

Deze factsheet is aangepast: 22 april 2025.

Altijd op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.