In november 2023 heeft de Gemeentezorgspiegel GGZ-data uitgeleverd aan GGD Drenthe ter ondersteuning van de ‘Datawerkplaats mentale gezondheid’ in Drenthe.
De Datawerkplaats is een ‘samenwerking van regionale en landelijke partijen uit medisch domein, sociaal domein, overheid (vooral gemeenten), wetenschap en techniek’. Het doel van de Datawerkplaats is om datagedreven te werken aan regionale thema’s – startend met de mentale gezondheid van alle Drenten. De Datawerkplaats is een domeinoverstijgende en integrale data-omgeving – een monitor - waar de gebruiker zelf aan de knoppen zit en data gebruikt om breed op verschillende thema’s te sturen. Dit wordt gedaan door gezamenlijk met alle betrokken organisaties de cyclus ‘Data, duiden, dialoog en doen’ te doorlopen, zodat er ook echt gerichte verbeteringen kunnen worden ingezet in de regio.
Vanuit de verschillende dashboards in de Gemeentezorgspiegel is op gemeente- en wijkniveau en- waar mogelijk - naar leeftijdsklasse, de volgende informatie aangeleverd voor de monitor:
- Aantal mensen dat gebruik maakt van GGZ-zorg vanuit de Zorgverzekeringswet inclusief de kosten (Dashboard Zorg in de gemeente/wijk)
- Aantal mensen met GGZ-zorg uitgesplitst naar zorgsoort. Van de praktijkondersteuner bij de huisarts, de basis GGZ, de gespecialiseerde GGZ tot instellingszorg vanuit de Wet langdurige zorg (Dashboard Verdieping GGZ)
- Aantal mensen met Ernstig psychiatrische aandoeningen (EPA) en de zorgconsumptie in de Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg (dashboard EPA)
- Aantal mensen dat chronisch gebruik van GGZ-medicatie en het type medicatie (Dashboard Farmaceutische kosten groepen)
De uitlevering heeft plaats kunnen vinden omdat alle gemeenten in de regio zijn aangesloten op de Gemeentezorgspiegel en toegang hebben verleend aan Proscoop om de gegevens uit de Gemeentezorgspiegel in te kunnen zien. De netwerkpartners zijn constant met elkaar in gesprek om nieuwe vraagstukken op tafel te leggen en uit te werken en er wordt gewerkt aan het vernieuwen, uitbreiden en verdiepen van de data in de datawerkplaats. Dit gebeurt zowel op het gebied van mentale gezondheid van volwassenen als voor de jeugd.
De netwerkpartners, waaronder de gemeenten, gebruiken de data om domein overstijgend te begrijpen wat de data betekent, met elkaar daar het gesprek over te voeren en te kijken naar verbeteringen op het gebied van het vraagstuk.