Vanwege onderhoud is het op woensdag 22 januari niet mogelijk om een persoonlijke AGB-code aan te vragen en vestigingen toe te voegen via Mijn Vektis.

Het vraagstuk

De gemeente Sittard-Geleen streeft ernaar inzicht te hebben in de woonzorgopgave voor ouderen om ervoor te zorgen dat (toekomstige) ouderen de juiste zorg op de juiste plek krijgen en dat ontwikkelingen in vastgoed hierop aansluiten. 

Pilot woonzorgstrategie
Om de opgave voor huisvesting voor ouderen tot 2030 te kwantificeren is een pilot-woonzorg strategie opgesteld. Hierin is per wijk de huidige en verwachte vraag naar geschikte woningen, verpleegtehuizen, tussenvoorzieningen en zorg thuis afgezet tegen de huidige voorraad. Bij de pilot is informatie vanuit Vektis over kwetsbare ouderen en de Gemeentezorgspiegel (Zorg in de gemeente/wijk) gebruikt. Jean Pierre Tulleneers -is als adviseur/projectleider ingehuurd om dit project te trekken. 

Opbouw woonzorg strategie
De woonzorg strategie is opgebouwd in vier onderdelen en bestaat uit: een nulmeting, een opgavebeschrijving (prognose), strategie en een uitvoeringsplan/woonzorgprogramma. Bij de pilot zijn verschillende partijen en werkgroepen betrokken. 

Nulmeting
De nulmeting bestaat uit drie onderdelen: 

  • Bepalen van de huidige zorgvraag. 
    Het startpunt is het bepalen van het aantal kwetsbare ouderen. Deze informatie is bepaald aan de hand van onze factsheet Kwetsbare ouderen. Daarnaast is op persoonsniveau het gebruik van huishoudelijke ondersteuning (HO), wijkverpleging (WV) en Wlz-zorg in kaart gebracht vanuit data van de gemeente en CZ. De informatie van het dashboard van de Gemeentezorgspiegel, Zorg in de gemeente/wijk, is gebruikt om deze informatie te valideren. Door de informatie uit beide bronnen te gebruiken komen we op 6.035 kwetsbare ouderen in de gemeente. Hiervan was 24% Wlz-geindiceerd, 63% uniek WV en of HO en 13% viel in een overige indeling.  

    kwetsbare ouderen.png

  •  Bepalen van de geschiktheid van woningen voor de huisvesting van zorgbehoevende ouderen. 
    Om dit te doen is de totale woningvoorraad (inclusief particulier bezit) en het corporatiebezit in beeld gebracht en geclassificeerd. Dit heeft Jean Pierre naar aanleiding van de WOZ-waarde in kaart kunnen brengen en meegenomen in de analyse van geschiktheid van woningen/voorraad. Bij de totale woningvoorraad wordt onderscheid gemaakt in zorggeschikte, aanpasbare en niet-aanpasbare woningen. Bij het corporatiebezit gaat het om de BAT-score (Bouw Advies Toegankelijkheid). Daarnaast zijn ook fysieke locaties voor intramurale en geclusterde woningen geïnventariseerd.  

In kaart brengen van de huidige woonsituatie van personen met een zorgvraag.
Voor de bewoners met een zorgvraag binnen de gemeente is bepaald in welk type woning ze op dit moment wonen. Zowel op het niveau van de totale woningvoorraad als voor het corporatiebezit. Uit deze informatie volgt de match tussen de huidige woning en de woningbehoefte. Er komt bijvoorbeeld ook naar voren dat de grootste groep zorgvragers in niet-geschikte woningen van een coöperatiewoning woont.   

Opgavebeschrijving
In de opgavebeschrijving is een voorspelling gedaan over het aantal benodigde woningen in 2030. Dit is gedaan op basis van een aantal aannames en uitgangspunten. Hieronder vallen zorggeschikte woningen, geclusterde woningen en nultredenwoningen. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van het aantal kwetsbare ouderen, de ontwikkeling van het aantal ouderen met Wlz-zorg en de invulling van de woningbehoefte van deze ouderen, de ontwikkeling van de vraag naar Wmo-zorg/wijkverpleging en de vertaalslag naar type woning. 

Samen met de nulmeting komen hier een aantal knelpunten en conclusies naar voren. Een voorbeeld hiervan is het aantal woningen dat verwacht wordt nodig te zijn. En ook de noodzaak voor een wijkgerichte aanpak in het kader van leefbaarheid en belastbaarheid. Als ook de belangrijkste conclusie: het ‘scheefwonen’. Zo concludeerde de gemeente dat ze in principe over voldoende zorgwoningen beschikken maar dat deze vaak niet door zorgvragers bewoond worden. Of andersom; zorgvragers wonen in niet-geschikte woningen.

Twee concrete resultaten die de woonzorg strategie heeft opgeleverd:

1. Een complete analyse van de opgave: het aantal kwetsbare ouderen ten opzichte van het aantal woningen.
2. Een woonzorgstrategie met globale programma-uitwerking: een eerste opzet van een concreet plan van aanpak.

Strategie en uitvoeringsprogramma
In deze fase is de strategie bepaald op basis van de opgavebeschrijving. Een voorbeeld is de inzet op het invullen van de opgave met de bestaande woningvoorraad. In het uitvoeringsprogramma zijn een aantal concrete speerpunten gedefinieerd om de huisvestingsopgave in te vullen. Ook de monitoring van de ontwikkeling is een speerpunt. 

Lees hier de woonzorgstrategie van de gemeente Sittard Geleen.

Als je in contact wil komen met Jean Pierre of de gemeente Sittard-Geleen, dan kun je de contactgegevens bij ons opvragen via ons contactformulier.