Onlangs organiseerde Dokter Drenthe een webinar voor huisartsen en praktijkmanagers over de informatie die in de Praktijkspiegel en de Gemeentezorgspiegel van Vektis te vinden is. Net als Vektis zet ook Dokter Drenthe zich in om de zorg slimmer, efficiënter en toekomstbestendig te organiseren, maar dan gericht op de huisartsenpraktijken in Drenthe. Door de spiegelinformatie te gebruiken hebben de deelnemers nieuwe inzichten verkregen om verbeterpunten met elkaar aan te pakken.
Wat is de Vektis’ Praktijkspiegel?
De Vektis’ Praktijkspiegel is een digitale omgeving waarmee praktijkeigenaren inzicht krijgen in de zorg die is geleverd aan de patiënten van hun praktijk. Je vindt er cijfers, tabellen en grafieken die onder andere gaan over de patiëntenpopulatie, de zorgkosten en verwijzing naar de medisch specialistische zorg. De zorgkosten zijn uitgesplitst naar bijvoorbeeld huisartsenzorg, farmacie, ggz en eerstelijnsdiagnostiek. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke patiënten hoge kosten maken en op welke zorggebieden dat gebeurt. Het gaat om kosten gerelateerd aan de Zorgverzekeringswet (Zvw).
Combinatie met de Vektis’ Gemeentezorgspiegel
Om nog meer inzicht te krijgen is ook de Vektis’ Gemeentezorgspiegel in samenwerking met gemeente Emmen gebruikt. De Gemeentezorgspiegel is een digitale omgeving die inzicht geeft op zorggebruik en -kosten op gemeentelijk, wijk- en buurtniveau. Hierin vind je de kosten uit verschillende wetten: Zvw, Wlz. Wmo en Jeugdwet. De Gemeentezorgspiegel is alleen toegankelijk voor gemeenten.
Stap voorwaarts in toekomstbestendige zorg
Dokter Drenthe is met de praktijkhouders en -managers in gesprek gegaan over de inzichten die uit de spiegelinformatie naar voren kwamen. Janneke van der Ham en Jeanet Scheper van Dokter Drenthe:
“Tijdens het webinar doken we samen met praktijkhouders en managers in de Vektis Praktijkspiegel. We keken niet alleen naar trends in GGZ-zorggebruik, maar ook hoe je je eigen praktijk kunt spiegelen aan collega’s in de regio en landelijk. Heel concreet:
- Welke zorgvraag speelt binnen mijn populatie?
- Hoe kan ik data inzetten om zorg toegankelijker en efficiënter te maken?
- Wat betekenen deze inzichten voor toekomstbestendige huisartsenzorg?
Voor veel deelnemers was het een echte eyeopener hoeveel waardevolle managementinformatie beschikbaar is. Hiermee gaan ze aan de slag!”
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Praktijkspiegel of de Gemeentezorgspiegel op onze site. Ben je geïnteresseerd om net als Dokter Drenthe de spiegelinformatie te gebruiken voor scholing? Neem voor wat tips contact op met Team Eerstelijn- en Langdurige Zorg via elz@vektis.nl.